Problems Sending Email,,, Corrupt Windows Component?



BPC23 com>
07-09-2005, 11:52 PM
Greetings:

I'm running XP SP2 on a desktop and laptop on an ad-hoc (peer to peer)
network. Neither computer

will send email using Outlook 2003 or Outlook Express, but can receive email
fine. YES, all the

config settings are correct. Neither computer will connect to the SMTP
using the Telnet command, nor

will they "bounce" email using MailWasher. NO, my ISP is NOT blocking port
25.

I've scanned both for viruses and adware and found nothing. I've switched
off all antivirus and

firewalls and still can't send email.

I've configured a buddy's laptop to connect through same ISP and use Outlook
Express and it WILL send

email AND connect to the SMTP using Telnet.

What gives? I'm suspecting a damaged Windows component, but I've tried
"c:sfc /now" on both

computers and it didn't find anything. I've run out of tricks. Can anyone
offer some assistance?

I've included a section of an Outlook 2003 log file below.

Thanks,

Brian

2005.03.10 18:49:22 <<<< Logging Started (level is LTF_TRACE) >>>>
2005.03.10 18:49:22 USER 1: Synch operation started (flags = 00000001)
2005.03.10 18:49:22 USER 1: UploadItems: 0 messages to send
2005.03.10 18:49:22 USER 1: Synch operation completed
2005.03.10 18:49:22 USER 1: Synch operation started (flags = 00000030)
2005.03.10 18:49:22 USER 1: DoPOPDownload(flags = 00000030, max msg =
ffffffff): full items
2005.03.10 18:49:22 POP3 (website.com): Begin execution
2005.03.10 18:49:22 USER 2: Synch operation started (flags = 00000001)
2005.03.10 18:49:22 USER 2: UploadItems: 0 messages to send
2005.03.10 18:49:22 USER 2: Synch operation completed
2005.03.10 18:49:22 USER 2: Synch operation started (flags = 00000030)
2005.03.10 18:49:22 POP3 (website.com): ========= Initial blob =========
2005.03.10 18:49:22 POP3 (website.com): ===================================
2005.03.10 18:49:22 USER 2: DoPOPDownload(flags = 00000030, max msg =
ffffffff): full items
2005.03.10 18:49:22 POP3 (website.com): Begin execution
2005.03.10 18:49:23 POP3 (website.com): Port: 110, Secure: no, SPA: no
2005.03.10 18:49:23 POP3 (website.com): Finding host
2005.03.10 18:49:23 POP3 (website.com): Connecting to host
2005.03.10 18:49:23 POP3 (website.com): Connected to host
2005.03.10 18:49:23 POP3 (website.com): <rx> +OK X1 NT-POP3 Server
website.com (IMail 8.05 6397-1)
2005.03.10 18:49:23 POP3 (website.com): Authorizing to server
2005.03.10 18:49:23 POP3 (website.com): [tx] USER USER 1
2005.03.10 18:49:23 POP3 (website.com): <rx> +OK send your password
2005.03.10 18:49:23 POP3 (website.com): [tx] PASS *****
2005.03.10 18:49:24 POP3 (website.com): <rx> +OK maildrop locked and ready
2005.03.10 18:49:24 POP3 (website.com): Authorized to host
2005.03.10 18:49:24 POP3 (website.com): Connected to host
2005.03.10 18:49:24 POP3 (website.com): [tx] STAT
2005.03.10 18:49:24 POP3 (website.com): <rx> +OK 0 0
2005.03.10 18:49:24 POP3 (website.com): ==== Comparing server and local
blobs ====
2005.03.10 18:49:24 POP3 (website.com):
==========================================
2005.03.10 18:49:24 POP3 (website.com): Do deletions: LoS: no
2005.03.10 18:49:24 POP3 (website.com): Disconnecting from host
2005.03.10 18:49:24 POP3 (website.com): [tx] QUIT
2005.03.10 18:49:24 POP3 (website.com): <rx> +OK POP3 Server saying Good-Bye
2005.03.10 18:49:24 POP3 (website.com): Disconnected from host
2005.03.10 18:49:24 POP3 (website.com): ========= No blob changes =========
2005.03.10 18:49:24 POP3 (website.com): ===================================
2005.03.10 18:49:24 POP3 (website.com): End execution
2005.03.10 18:49:24 USER 1: ReportStatus: RSF_COMPLETED, hr = 0x00000000
2005.03.10 18:49:24 USER 1: Synch operation completed
2005.03.10 18:49:24 POP3 (website.com): ========= Initial blob =========
2005.03.10 18:49:24 POP3 (website.com): ===================================
2005.03.10 18:49:24 POP3 (website.com): Port: 110, Secure: no, SPA: no
2005.03.10 18:49:24 POP3 (website.com): Finding host
2005.03.10 18:49:24 POP3 (website.com): Connected to host
2005.03.10 18:49:24 POP3 (website.com): <rx> +OK X1 NT-POP3 Server
website.com (IMail 8.05 6399-1)
2005.03.10 18:49:24 POP3 (website.com): Authorizing to server
2005.03.10 18:49:24 POP3 (website.com): [tx] USER USER 2
2005.03.10 18:49:25 POP3 (website.com): <rx> +OK send your password
2005.03.10 18:49:25 POP3 (website.com): [tx] PASS *****
2005.03.10 18:49:25 POP3 (website.com): <rx> +OK maildrop locked and ready
2005.03.10 18:49:25 POP3 (website.com): Authorized to host
2005.03.10 18:49:25 POP3 (website.com): Connected to host
2005.03.10 18:49:25 POP3 (website.com): [tx] STAT
2005.03.10 18:49:25 POP3 (website.com): <rx> +OK 1 395
2005.03.10 18:49:25 POP3 (website.com): [tx] UIDL
2005.03.10 18:49:25 POP3 (website.com): <rx> +OK 1 messages (395 octets)
2005.03.10 18:49:26 POP3 (website.com): <rx> 1 409091183
2005.03.10 18:49:26 POP3 (website.com): <rx> .
2005.03.10 18:49:26 POP3 (website.com): [tx] LIST
2005.03.10 18:49:26 POP3 (website.com): <rx> +OK 1 messages (395 octets)
2005.03.10 18:49:26 POP3 (website.com): <rx> 1 395
2005.03.10 18:49:26 POP3 (website.com): <rx> .
2005.03.10 18:49:26 POP3 (website.com): ==== Comparing server and local
blobs ====
2005.03.10 18:49:26 POP3 (website.com): 409091183 : new
2005.03.10 18:49:26 POP3 (website.com):
==========================================
2005.03.10 18:49:26 POP3 (website.com): [tx] RETR 1
2005.03.10 18:49:27 POP3 (website.com): <rx> +OK 395 octets
2005.03.10 18:49:31 POP3 (website.com): Do deletions: LoS: no
2005.03.10 18:49:31 POP3 (website.com): [tx] DELE 1
2005.03.10 18:49:31 POP3 (website.com): <rx> +OK msg deleted
2005.03.10 18:49:31 POP3 (website.com): Disconnecting from host
2005.03.10 18:49:31 POP3 (website.com): [tx] QUIT
2005.03.10 18:49:31 POP3 (website.com): <rx> +OK POP3 Server saying Good-Bye
2005.03.10 18:49:31 POP3 (website.com): Disconnected from host
2005.03.10 18:49:31 POP3 (website.com): ========= Updates to blob =========
2005.03.10 18:49:31 POP3 (website.com): &B409091183
2005.03.10 18:49:31 POP3 (website.com): ========= Final blob =========
2005.03.10 18:49:31 POP3 (website.com): &B409091183
2005.03.10 18:49:31 POP3 (website.com): ===================================
2005.03.10 18:49:31 POP3 (website.com): End execution
2005.03.10 18:49:31 USER 2: ReportStatus: RSF_COMPLETED, hr = 0x00000000
2005.03.10 18:49:31 USER 2: Synch operation completed

2005.03.10 18:50:39 USER 1: Synch operation started (flags = 00000001)
2005.03.10 18:50:39 USER 1: UploadItems: 1 messages to send
2005.03.10 18:50:39 SMTP (website.com): Begin execution
2005.03.10 18:50:39 SMTP (website.com): Port: 25, Secure: no, SPA: no
2005.03.10 18:50:39 SMTP (website.com): Finding host
2005.03.10 18:51:00 SMTP (website.com): Disconnected from host
2005.03.10 18:51:00 SMTP (website.com): End execution
2005.03.10 18:51:00 USER 1: ReportStatus: RSF_COMPLETED, hr = 0x80042109
2005.03.10 18:51:00 USER 1: Synch operation completed
2005.03.10 18:51:19 Resource manager terminated


2005.03.10 18:56:49 <<<< Logging Started (level is LTF_TRACE) >>>>
2005.03.10 18:56:49 USER 1: Synch operation started (flags = 00000001)
2005.03.10 18:56:49 USER 1: UploadItems: 0 messages to send
2005.03.10 18:56:49 USER 1: Synch operation completed
2005.03.10 18:56:49 USER 1: Synch operation started (flags = 00000030)
2005.03.10 18:56:49 USER 1: DoPOPDownload(flags = 00000030, max msg =
ffffffff): full items
2005.03.10 18:56:49 POP3 (website.com): Begin execution
2005.03.10 18:56:49 USER 2: Synch operation started (flags = 00000001)
2005.03.10 18:56:49 POP3 (website.com): ========= Initial blob =========
2005.03.10 18:56:49 POP3 (website.com): ===================================
2005.03.10 18:56:49 USER 2: UploadItems: 0 messages to send
2005.03.10 18:56:49 USER 2: Synch operation completed
2005.03.10 18:56:49 POP3 (website.com): Port: 110, Secure: no, SPA: no
2005.03.10 18:56:49 POP3 (website.com): Finding host
2005.03.10 18:56:49 USER 2: Synch operation started (flags = 00000030)
2005.03.10 18:56:49 POP3 (website.com): Connecting to host
2005.03.10 18:56:49 USER 2: DoPOPDownload(flags = 00000030, max msg =
ffffffff): full items
2005.03.10 18:56:49 POP3 (website.com): Begin execution
2005.03.10 18:56:49 POP3 (website.com): Connected to host
2005.03.10 18:56:50 POP3 (website.com): <rx> +OK X1 NT-POP3 Server
website.com (IMail 8.05 6451-3)
2005.03.10 18:56:50 POP3 (website.com): Authorizing to server
2005.03.10 18:56:50 POP3 (website.com): [tx] USER USER 1
2005.03.10 18:56:50 POP3 (website.com): <rx> +OK send your password
2005.03.10 18:56:50 POP3 (website.com): [tx] PASS *****
2005.03.10 18:56:50 POP3 (website.com): <rx> +OK maildrop locked and ready
2005.03.10 18:56:50 POP3 (website.com): Authorized to host
2005.03.10 18:56:50 POP3 (website.com): Connected to host
2005.03.10 18:56:50 POP3 (website.com): [tx] STAT
2005.03.10 18:56:50 POP3 (website.com): <rx> +OK 0 0
2005.03.10 18:56:50 POP3 (website.com): ==== Comparing server and local
blobs ====
2005.03.10 18:56:50 POP3 (website.com):
==========================================
2005.03.10 18:56:51 POP3 (website.com): Do deletions: LoS: no
2005.03.10 18:56:51 POP3 (website.com): Disconnecting from host
2005.03.10 18:56:51 POP3 (website.com): [tx] QUIT
2005.03.10 18:56:51 POP3 (website.com): <rx> +OK POP3 Server saying Good-Bye
2005.03.10 18:56:51 POP3 (website.com): Disconnected from host
2005.03.10 18:56:51 POP3 (website.com): ========= No blob changes =========
2005.03.10 18:56:51 POP3 (website.com): ===================================
2005.03.10 18:56:51 POP3 (website.com): End execution
2005.03.10 18:56:51 USER 1: ReportStatus: RSF_COMPLETED, hr = 0x00000000
2005.03.10 18:56:51 USER 1: Synch operation completed
2005.03.10 18:56:51 POP3 (website.com): ========= Initial blob =========
2005.03.10 18:56:51 POP3 (website.com): &B409091183
2005.03.10 18:56:51 POP3 (website.com): ===================================
2005.03.10 18:56:51 POP3 (website.com): Port: 110, Secure: no, SPA: no
2005.03.10 18:56:51 POP3 (website.com): Finding host
2005.03.10 18:56:51 POP3 (website.com): Connected to host
2005.03.10 18:56:51 POP3 (website.com): <rx> +OK X1 NT-POP3 Server
website.com (IMail 8.05 6452-2)
2005.03.10 18:56:51 POP3 (website.com): Authorizing to server
2005.03.10 18:56:51 POP3 (website.com): [tx] USER USER 2
2005.03.10 18:56:51 POP3 (website.com): <rx> +OK send your password
2005.03.10 18:56:51 POP3 (website.com): [tx] PASS *****
2005.03.10 18:56:51 POP3 (website.com): <rx> +OK maildrop locked and ready
2005.03.10 18:56:51 POP3 (website.com): Authorized to host
2005.03.10 18:56:51 POP3 (website.com): Connected to host
2005.03.10 18:56:51 POP3 (website.com): [tx] STAT
2005.03.10 18:56:52 POP3 (website.com): <rx> +OK 0 0
2005.03.10 18:56:52 POP3 (website.com): ==== Comparing server and local
blobs ====
2005.03.10 18:56:52 POP3 (website.com): 409091183 : gone
2005.03.10 18:56:52 POP3 (website.com):
==========================================
2005.03.10 18:56:52 POP3 (website.com): Do deletions: LoS: no
2005.03.10 18:56:52 POP3 (website.com): Disconnecting from host
2005.03.10 18:56:52 POP3 (website.com): [tx] QUIT
2005.03.10 18:56:52 POP3 (website.com): <rx> +OK POP3 Server saying Good-Bye
2005.03.10 18:56:52 POP3 (website.com): Disconnected from host
2005.03.10 18:56:52 POP3 (website.com): ========= Updates to blob =========
2005.03.10 18:56:52 POP3 (website.com): -B409091183
2005.03.10 18:56:52 POP3 (website.com): ========= Final blob =========
2005.03.10 18:56:52 POP3 (website.com): ===================================
2005.03.10 18:56:52 POP3 (website.com): End execution
2005.03.10 18:56:52 USER 2: ReportStatus: RSF_COMPLETED, hr = 0x00000000
2005.03.10 18:56:52 USER 2: Synch operation completed

2005.03.10 18:58:43 USER 1: Synch operation started (flags = 00000001)
2005.03.10 18:58:43 USER 1: UploadItems: 1 messages to send
2005.03.10 18:58:43 SMTP (website.com): Begin execution
2005.03.10 18:58:44 SMTP (website.com): Port: 25, Secure: no, SPA: no
2005.03.10 18:58:44 SMTP (website.com): Finding host
2005.03.10 18:59:05 SMTP (website.com): Disconnected from host
2005.03.10 18:59:05 SMTP (website.com): End execution
2005.03.10 18:59:05 USER 1: ReportStatus: RSF_COMPLETED, hr = 0x80042109
2005.03.10 18:59:05 USER 1: Synch operation completed

2005.03.10 18:59:25 USER 1: Synch operation started (flags = 00000001)
2005.03.10 18:59:25 USER 1: UploadItems: 1 messages to send
2005.03.10 18:59:25 SMTP (website.com): Begin execution
2005.03.10 18:59:25 SMTP (website.com): Port: 25, Secure: no, SPA: no
2005.03.10 18:59:25 SMTP (website.com): Finding host
2005.03.10 18:59:46 SMTP (website.com): Disconnected from host
2005.03.10 18:59:46 SMTP (website.com): End execution
2005.03.10 18:59:46 USER 1: ReportStatus: RSF_COMPLETED, hr = 0x80042109
2005.03.10 18:59:46 USER 1: Synch operation completed
2005.03.10 18:59:52 Resource manager terminated

Malke
07-09-2005, 11:52 PM
BPC23 com> wrote:

Please see my comments inline:

> Greetings:
>
> I'm running XP SP2 on a desktop and laptop on an ad-hoc (peer to peer)
> network. Neither computer will send email using Outlook 2003 or
>Outlook Express, but can receive email fine. YES, all the
> config settings are correct.

No, all the config settings are not correct or you would be able to send
email. The most common cause for this error is that you have smtp set
to require authorization from the ISP where none is needed or you have
smtp set to *not* require authorization where one *is* needed. So open
up the configs for smtp again and whatever you have in that area, do
the opposite and see if that works.


> Neither computer will connect to the
> SMTP using the Telnet command, nor

This is completely normal. Very few ISPs will allow the telnet service
to run on their machines.

>
> will they "bounce" email using MailWasher. NO, my ISP is NOT blocking
> port 25.
>
> I've scanned both for viruses and adware and found nothing. I've
> switched off all antivirus and firewalls and still can't send email.

Very unlikely that this is anything but an authentication problem.

Malke
--
Elephant Boy Computers
www.elephantboycomputers.com
"Don't Panic!"
MS-MVP Windows - Shell/User

BPC23 com>
07-10-2005, 12:03 AM
Well, a call to my web site's tech support confirmed that my account does
require authentication to the SMTP and that I've got everything properly
configured, however, I can not send email with authentication either on or
off. I'm certain my ISP is not blocking port 25 because I've had several
conversations with their tech support.

Interestingly, I was able to configure a buddy's laptop to send email using
Outlook Express and my ISP. This tells me something is incorrect on my
specific computer.

Any other ideas?

Thanks a bunch,

Brian


"Malke" wrote:

> BPC23 com> wrote:
>
> Please see my comments inline:
>
> > Greetings:
> >
> > I'm running XP SP2 on a desktop and laptop on an ad-hoc (peer to peer)
> > network. Neither computer will send email using Outlook 2003 or
> >Outlook Express, but can receive email fine. YES, all the
> > config settings are correct.
>
> No, all the config settings are not correct or you would be able to send
> email. The most common cause for this error is that you have smtp set
> to require authorization from the ISP where none is needed or you have
> smtp set to *not* require authorization where one *is* needed. So open
> up the configs for smtp again and whatever you have in that area, do
> the opposite and see if that works.
>
>
> > Neither computer will connect to the
> > SMTP using the Telnet command, nor
>
> This is completely normal. Very few ISPs will allow the telnet service
> to run on their machines.
>
> >
> > will they "bounce" email using MailWasher. NO, my ISP is NOT blocking
> > port 25.
> >
> > I've scanned both for viruses and adware and found nothing. I've
> > switched off all antivirus and firewalls and still can't send email.
>
> Very unlikely that this is anything but an authentication problem.
>
> Malke
> --
> Elephant Boy Computers
> www.elephantboycomputers.com
> "Don't Panic!"
> MS-MVP Windows - Shell/User
>

Ron Sommer
07-10-2005, 12:03 AM
Try creating a new Identity.
If that works, import your mail from the old Identity.
--
Ron Sommer

"BPC23 com>" <brarcigal@chestnutoakcompany<DOT> wrote in message
news:62EA1F0F-DAB1-43D5-8120-B2D21B2FB755@microsoft.com...
> Well, a call to my web site's tech support confirmed that my account does
> require authentication to the SMTP and that I've got everything properly
> configured, however, I can not send email with authentication either on or
> off. I'm certain my ISP is not blocking port 25 because I've had several
> conversations with their tech support.
>
> Interestingly, I was able to configure a buddy's laptop to send email
> using
> Outlook Express and my ISP. This tells me something is incorrect on my
> specific computer.
>
> Any other ideas?
>
> Thanks a bunch,
>
> Brian
>
>
> "Malke" wrote:
>
>> BPC23 com> wrote:
>>
>> Please see my comments inline:
>>
>> > Greetings:
>> >
>> > I'm running XP SP2 on a desktop and laptop on an ad-hoc (peer to peer)
>> > network. Neither computer will send email using Outlook 2003 or
>> >Outlook Express, but can receive email fine. YES, all the
>> > config settings are correct.
>>
>> No, all the config settings are not correct or you would be able to send
>> email. The most common cause for this error is that you have smtp set
>> to require authorization from the ISP where none is needed or you have
>> smtp set to *not* require authorization where one *is* needed. So open
>> up the configs for smtp again and whatever you have in that area, do
>> the opposite and see if that works.
>>
>>
>> > Neither computer will connect to the
>> > SMTP using the Telnet command, nor
>>
>> This is completely normal. Very few ISPs will allow the telnet service
>> to run on their machines.
>>
>> >
>> > will they "bounce" email using MailWasher. NO, my ISP is NOT blocking
>> > port 25.
>> >
>> > I've scanned both for viruses and adware and found nothing. I've
>> > switched off all antivirus and firewalls and still can't send email.
>>
>> Very unlikely that this is anything but an authentication problem.
>>
>> Malke
>> --
>> Elephant Boy Computers
>> www.elephantboycomputers.com
>> "Don't Panic!"
>> MS-MVP Windows - Shell/User
>>


Problems Sending Email,,, Corrupt Windows Component?