Restart will not work.



Joe D
07-10-2005, 12:27 AM
I try to restart the laptop, but it gets stuck right before the splash screen
of Windos XP.

Does anyone out there have a solution for this sort of problem?

Compaq
Presario 700
Windows XP Home
Service Pack 2
All updates installed

Rich Barry
07-10-2005, 12:27 AM
Joe, take a look here http://www.aumha.org/win5/a/shtdwnxp.htm


"Joe D" <Joe D@discussions.microsoft.com> wrote in message
news:7AB55B36-40F1-4FF3-86FA-B69C84AC7E8C@microsoft.com...
>I try to restart the laptop, but it gets stuck right before the splash
>screen
> of Windos XP.
>
> Does anyone out there have a solution for this sort of problem?
>
> Compaq
> Presario 700
> Windows XP Home
> Service Pack 2
> All updates installed

Joe D
07-10-2005, 12:27 AM
No, This did not help. It shuts down o.k. It's when I restart the system,
the system shuts down fine and the post boot screen comes up. Right before
the splash screen the system halts.
Any other suggestions?

Thanks for your replay.
--
Joe D


"Rich Barry" wrote:

> Joe, take a look here http://www.aumha.org/win5/a/shtdwnxp.htm
>
>
> "Joe D" <Joe D@discussions.microsoft.com> wrote in message
> news:7AB55B36-40F1-4FF3-86FA-B69C84AC7E8C@microsoft.com...
> >I try to restart the laptop, but it gets stuck right before the splash
> >screen
> > of Windos XP.
> >
> > Does anyone out there have a solution for this sort of problem?
> >
> > Compaq
> > Presario 700
> > Windows XP Home
> > Service Pack 2
> > All updates installed
>
>
>

Unrepper
07-10-2005, 12:27 AM
"Joe D" wrote:

> No, This did not help. It shuts down o.k. It's when I restart the system,
> the system shuts down fine and the post boot screen comes up. Right before
> the splash screen the system halts.
> Any other suggestions?
>
> Thanks for your replay.

> --
> Joe D
>
>
> "Rich Barry" wrote:
>
> > Joe, take a look here http://www.aumha.org/win5/a/shtdwnxp.htm
> >
> >
> > "Joe D" <Joe D@discussions.microsoft.com> wrote in message
> > news:7AB55B36-40F1-4FF3-86FA-B69C84AC7E8C@microsoft.com...
> > >I try to restart the laptop, but it gets stuck right before the splash
> > >screen
> > > of Windos XP.
> > >
> > > Does anyone out there have a solution for this sort of problem?
> > >
> > > Compaq
> > > Presario 700
> > > Windows XP Home
> > > Service Pack 2
> > > All updates installed
> >
> >
> > check this out scroll down to XP http://www.bootdisk.com/bootdisk.htm be sure to read the Readme 1st file

Unrepper
07-10-2005, 12:27 AM
"Joe D" wrote:

> No, This did not help. It shuts down o.k. It's when I restart the system,
> the system shuts down fine and the post boot screen comes up. Right before
> the splash screen the system halts.
> Any other suggestions?
>
> Thanks for your replay.
> --
> Joe D
>
>
> "Rich Barry" wrote:
>
> > Joe, take a look here http://www.aumha.org/win5/a/shtdwnxp.htm
> >
> >
> > "Joe D" <Joe D@discussions.microsoft.com> wrote in message
> > news:7AB55B36-40F1-4FF3-86FA-B69C84AC7E8C@microsoft.com...
> > >I try to restart the laptop, but it gets stuck right before the splash
> > >screen
> > > of Windos XP.
> > >
> > > Does anyone out there have a solution for this sort of problem?
> > >
> > > Compaq
> > > Presario 700
> > > Windows XP Home
> > > Service Pack 2
> > > All updates installed
> >
> >
> > Also try here http://www.geocities.com/thestarman3/asm/mbr/bootini.htm

Malke
07-10-2005, 12:27 AM
Joe D wrote:

> No, This did not help. It shuts down o.k. It's when I restart the
> system,
> the system shuts down fine and the post boot screen comes up. Right
> before the splash screen the system halts.
> Any other suggestions?
>
> Thanks for your replay.

If I interpret your post correctly, the laptop is halting before Windows
is even loaded. Perhaps it takes a few times to start but the next time
you go to start it, it won't start again. If this is correct, then you
have a classic symptom of a failing power supply. Since this is a
hardware problem and you have a laptop, you will need to contact the
laptop mftr.'s tech support.

Malke
--
MS-MVP Windows User/Shell
Elephant Boy Computers
www.elephantboycomputers.com
"Don't Panic"

Joe D
07-10-2005, 12:27 AM
Malke, if I try to just shut down. The system will shutdown. After 10
seconds, I try to restart the system, and it works perfectly, without
failure. I also noticed that when it hibernates, it also starts correctly.

Would this work even if the power supply was going bad, or would it also
hang with a power up? (not a restart)

Thanks for your reply
--
Joe D


"Malke" wrote:

> Joe D wrote:
>
> > No, This did not help. It shuts down o.k. It's when I restart the
> > system,
> > the system shuts down fine and the post boot screen comes up. Right
> > before the splash screen the system halts.
> > Any other suggestions?
> >
> > Thanks for your replay.
>
> If I interpret your post correctly, the laptop is halting before Windows
> is even loaded. Perhaps it takes a few times to start but the next time
> you go to start it, it won't start again. If this is correct, then you
> have a classic symptom of a failing power supply. Since this is a
> hardware problem and you have a laptop, you will need to contact the
> laptop mftr.'s tech support.
>
> Malke
> --
> MS-MVP Windows User/Shell
> Elephant Boy Computers
> www.elephantboycomputers.com
> "Don't Panic"
>

Malke
07-10-2005, 12:28 AM
Joe D wrote:

> Malke, if I try to just shut down. The system will shutdown. After
> 10 seconds, I try to restart the system, and it works perfectly,
> without
> failure. I also noticed that when it hibernates, it also starts
> correctly.
>
> Would this work even if the power supply was going bad, or would it
> also
> hang with a power up? (not a restart)
>
> Thanks for your reply

I can't really tell you without looking at the machine, although the
fact that it starts from hibernation doesn't seem like a power supply
problem to me. The power supply thing is usually that there is just
enough juice to get the hard drive started spinning but not all the way
so when you restart the drive momentum takes over and that will get the
drive spinning correctly. However, if the operating system won't load
then there is a good chance the problem is caused by hardware. However,
maybe someone who is more knowledgeable than I about hibernation will
have a different idea.

I would take the machine to a professional computer repair shop (not
your local equivalent of BigStoreUSA) and have them take a look. Then
if there is a hardware problem, you may need to send the machine back
to the laptop mftr.

Good luck,

Malke
--
MS-MVP Windows User/Shell
Elephant Boy Computers
www.elephantboycomputers.com
"Don't Panic"

Bob I
07-10-2005, 12:31 AM
My money is on a piece of hardware that is not reinitializing for the
"restart". Hybernate and Power Off both force everything off and so are
initialized and don't halt the system during bootup. Any "attached"
hardware?

Joe D wrote:

> Malke, if I try to just shut down. The system will shutdown. After 10
> seconds, I try to restart the system, and it works perfectly, without
> failure. I also noticed that when it hibernates, it also starts correctly.
>
> Would this work even if the power supply was going bad, or would it also
> hang with a power up? (not a restart)
>
> Thanks for your reply


Restart will not work.